An Luttikholt is werkzaam als organisatieadviseur, procesbegeleider, opleider, coach en interim-manager. Haar competenties kunnen worden samengevat in drie trefwoorden: sjouwen, bouwen en schouwen. Afhankelijk van de aard van de opdracht zet ze deze competenties in. Ze is degelijk en enthousiast (soms té), kan mensen aan zich binden en voor haar plannen winnen. Ze is overtuigend als ze op de voorgrond staat. Als ze gemotiveerd de achtergrond kiest faciliteert ze anderen opdat zij kunnen vlammen. Als ze in een opdracht mensen op hun handen ziet zitten onderneemt ze actie opdat zij hun competenties ontdekken en deze inzetten. Ziet ze mensen op hun tenen lopen dan ondersteunt ze hen om hun juiste balans te vinden en te gaan functioneren op een manier die bij betrokkene(n) past. Ze heeft snel inzicht in het functioneren van organisaties en ze komt met onorthodoxe maar passende interventies. Ze werkt graag zelfstandig en kiest bij voorkeur de positie van de betrokken onpartijdige. Zij kan grote verantwoordelijkheden aan. Zij beschikt over een flink doorzettings- en uithoudingsvermogen. Dat betekent dat ze langer durende en ingewikkelde opdrachten goed aankan. Zij werkt in de Jeugdzorg en in alle lagen van het onderwijs (PO tot WO).
Huidige opdrachten.
Procesmanager in verband met invoering nieuwe Jeugdzorgstelsel.
Procesmanager Hogeschool (lerarenopleiding) ivm ontwerpen van een nieuwe werkorganisatie met de betrokkenen.
Recente opdrachten.
Ontwerpen en uitvoeren van een leertraject voor ambitieuze en getalenteerde wetenschappers van een faculteit.
Ontwerpen en uitvoeren van een leertraject voor management en medewerkers van een Vastgoedbedrijf.
Docent SIOO: ‘In de wind’
Docent NSO: Master schoolleiders.
Intervisiebegeleider in diverse leertrajecten voor professionals: UvA en TUD.
Coach van diverse managers en professionals.
Kernactiviteiten
1. Het adviseren van managers en bestuurders.
Aanpak.
Het standpunt dat de adviseur kiest voor het beschouwen van dilemma’s is wezenlijk om te komen tot een onorthodox advies. Hierbij is de inrichting van het primaire proces en de werkorganisatie vanuit het gezichtspunt van de klant, de student of de leerling (en zijn ouders) het vertrekpunt.
Uitgevoerde opdrachten: centrale dienst hogeschool, bestuurskantoor basisonderwijs, instellingen voor jeugdhulp, zakelijke dienstverlening, Jeugdzorg, culturele instelling, koepelorganisaties, voortgezet onderwijs, adviseur college van bestuur scholengroep (VO-PO).
2. Verandering in een organisatie bewerkstelligen als interim manager of als procesbegeleider.
Aanpak.
Vanuit afstand bepalen welke strategische veranderingen in betreffende organisatie op langere termijn nodig zijn: van buiten naar binnen kijken, de klant als vertrekpunt nemen, de gewenste kwaliteit definiëren, het primaire proces (vervolgens) herdefiniëren en stroomlijnen. Draagvlak zoeken, medewerkers betrekken bij de uitwerking motiveren en stimuleren van medewerkers en afscheid durven nemen van medewerkers maar vooral het lerend vermogen in de organisatie vinden en faciliteren.
De dagelijkse werkzaamheden aansturen: de financiën op orde brengen, het primaire proces reorganiseren, focussen op kernactiviteiten, de gegeven middelen optimaal inzetten om de afgesproken doelen te realiseren, SMART werken en zorgdragen voor een adequaat functionerend HRM-gebouw.
Als procesmanager is ze de rechterhand van de manager en faciliteert het gekozen verandertraject.
Uitgevoerde opdrachten: Hoger Onderwijs, Politieacademie, Jeugdzorg, GGZ, vakbond en Voortgezet Onderwijs (VMBO-Amsterdam), samenwerkingsverband Jeugdzorg Noord Nederland (nu in bedrijf: www.DOK3.nl).
3 . Coachen, begeleiden en ontwerpen van leertrajecten.
• Coachen.
Microleerprocessen vragen om een subtiele aanpak gericht op die persoon. Mensen die kiezen voor een coach hebben daarvoor een eigen reden. Dat kan een voorgrondreden zijn, maar meestal blijkt een ondergrondreden. Die uit zich in: ‘dit kan beter of ánders’ of ‘’ik wil beter of ánders’ of een ander vindt ‘dit móet anders!’. Men staat op een kruispunt in het werk- of persoonlijk leven en wil nieuwe uitdagingen aan. Coaching is een instrument om al deze elementen in samenhang te onderzoeken met de gecoachte aan het stuur en de coach als betrokken meekijker die stimuleert om met durf te reflecteren, nieuwe verbanden te leggen en te komen tot een realistisch zelfbeeld: een basis voor nieuw gedrag.
• Professionaliseren van individuele (interim) managers, professionals, bestuurders, adviseurs door middel van (individuele) coaching, intervisie en opleiding.
Uitgevoerde opdrachten: managers en professionals in de zakelijke dienstverlening, hoger onderwijs, gezondheidszorg, penitentiaire instellingen, banken, hoger onderwijs, ministeries, jeugdzorg, reclassering, GGZ, omroep, catering, voortgezet onderwijs, bedrijfsleven.
• Het trainen van groepen gericht op het elkaar leren coachen.
Uitgevoerde opdrachten: interim-managers en adviseurs werkzaam bij diverse bureaus, burgemeesters, hoogleraren (UvA, VU en TUD), en inspecteurs (onderwijs).
• Het opzetten en begeleiden van Open Spaceconferenties.
Uitgevoerde opdrachten: beroepsopleiding, reclassering, hoger onderwijs, CvB voortgezet onderwijs.
• Professionaliseren van groepen medewerkers binnen een organisatie gericht op het verwerven van specifieke competenties zoals persoonlijke effectiviteit.
Uitgevoerde opdrachten: ICT-managers van banken, managers in de JGZ, hoogleraren, docenten HBO, reclassering, trainers, docent SIOO, leermanager Veni Vidi (UvA).